Se deschid două puncte de trecere la frontiera dintre Ungaria și România
Un acord a fost semnat între Ungaria și România pentru deschiderea a două noi puncte de trecere a frontierei, între Kübekháza și Beba Veche (Óbéba), precum și între Cenadul Unguresc (Magyarcsanád) și Cenad (Csanád), conform declarației ministrului de externe în luna septembrie.
Conform acordurilor, trecerea dintre Kübekháza și Beba Veche (cea mai vestică așezare din România) va fi finalizată în termen de doi ani. Implementarea acestui proiect, în partea română, se va realiza prin intermediul CNAIR și va fi finanțată din resursele proprii ale statului. Localitatea Beba Veche din județul Timiș se învecinează atât cu Ungaria, cât și cu Serbia, însă granițele dintre cele trei țări se deschid doar o dată pe an, timp de câteva ore, în timpul programului Triplex Confinium, de obicei în ultimul weekend din luna mai. Aici se intenționează construirea unor poduri de frontieră cu ambele țări vecine. Ungaria a reușit deja să deschidă un punct de trecere către Serbia în această zonă.
Trecerea dintre Cenadul Unguresc și Cenad implică reconstrucția unui pod peste râul Mureș, distrus de un fulger în 1940. Construcția podului poate dura aproximativ cinci ani, incluzând pregătirea planurilor, construcția efectivă de cel puțin doi ani, și lucrările pentru drumurile de legătură. Podul Mureș va fi realizat de către Consiliul Județean Timiș și va beneficia de finanțare prin intermediul unui program de cooperare interregională.
Odată cu cele două noi puncte de trecere a frontierei, numărul de treceri între cele două țări va crește la 14. De asemenea, se construiesc două legături de autostrăzi între Ungaria și România, programate să fie deschise în 2025, respectiv 2030, ceea ce va duce în cele din urmă la un total de 16 treceri (detalii suplimentare pot fi găsite în blogul nostru, publicat mai devreme).
„Dacă România ar obține aprobarea pentru aderarea la zona Schengen, acest număr ar putea crește până la 26 în scurt timp, deoarece există zece legături rutiere care pot fi deschise doar o zi pe săptămână din cauza faptului că România nu este încă parte a zonei Schengen”, a declarat Ministrul Afacerilor Externe al Ungariei și Comerțului Exterior, Péter Szijjártó.
El a subliniat într-o conferință de presă comună cu Sorin Grindeanu, ministrul român al transporturilor, la Timișoara, că cele două țări sunt legate „prin un milion de conexiuni, atât în sens fizic cât și în sens figurat”. „Cu cât se stabilesc mai multe legături fizice între ele, cu atât poate să se dezvolte o cooperare mai bună și mai de succes”.
„Anii următori vor fi plini de proiecte mari, proiecte comune de construire a drumurilor la granița dintre cele două țări”, a declarat Szijjártó. Ministrul Afacerilor Externe din Ungaria a subliniat că este în interesul Ungariei ca România să adere la acordul Schengen cât mai curând posibil, astfel că solicită politicos, dar ferm, Austriei să nu împiedice acest demers în această toamnă. Aceasta ar permite crearea a zece noi puncte de trecere a frontierei, eliminând astfel necesitatea așteptării la graniță, deoarece relația dintre cele două țări nu va mai fi afectată de controalele la frontieră.
Importanța cooperării economice dintre Ungaria și România
România reprezintă a treia cea mai importantă piață de export pentru Ungaria și o destinație populară pentru investițiile capitalului maghiar. Cele două țări găzduiesc, de asemenea, comunități naționale pe teritoriul reciproc. Dezvoltarea continuă a cooperării economice dintre Ungaria și România este în interesul strategic al ambelor țări. Valoarea cifrei de afaceri comerciale bilaterale a atins 12 miliarde de euro, evidențiind o creștere de 29% în anul precedent, considerată un record.
O zonă de graniță poate să prospere în mod semnificativ doar dacă aceasta nu o separă de partea opusă a graniței, ci, dimpotrivă, o conectează. De aceea, decizia strategică a Ungariei, în colaborare cu guvernul României, de a extinde numărul de puncte de trecere a frontierei a fost deosebit de importantă. Populația regiunii, inclusiv minoritățile naționale care trăiesc și ele pe teritoriul celeilalte părți, a așteptat acest acord de mulți ani, facilitând astfel viața lor.
Alăturați-vă acum de TIMOCOM Marketplace!