Martie 2024: România intră în Schengen
În ultima zi din martie 2024, România va adera parțial la spațiul Schengen. Consiliul European a acceptat România și Bulgaria în spațiul Schengen, începând cu ridicarea controalelor la frontierele aeriene și maritime.
”Zona Liberă”
Spațiul Schengen este o parte integrantă a cadrului juridic al UE. Începând ca un proiect interguvernamental între cinci state membre în 1985 -Franța, Germania, Belgia, Țările de Jos și Luxemburg- s-a extins treptat în șapte etape de extindere pentru a deveni ceea ce este astăzi cea mai mare zonă de liberă circulație din lume. Spațiul Schengen cuprinde 27 de țări și se întinde pe o suprafață de 4 milioane de km2, cu o populație de aproape 420 de milioane de oameni. Cu România și Bulgaria, spațiul Schengen va crește la 4,5 milioane de km2, cu o populație de 450 de milioane. Conform tratatelor, toate statele membre ale UE trebuie să devină, atunci când sunt gata, membre cu drepturi depline ale spațiului Schengen. Acesta este atât un drept, cât și o obligație.
Mulțime de avantaje
Un spațiu Schengen lărgit va face UE mai puternică ca Uniune, atât la nivel intern, cât și global. Începând cu luna martie, membrii vor putea traversa liber frontierele maritime și aeriene interne, fără controale la frontieră. Această nouă extindere a spațiului Schengen confirmă și întărește încrederea reciprocă și unitatea dintre statele membre, pe care se bazează Schengen, și va contribui la promovarea acestui proiect esențial. Aceasta va face Uniunea mai puternică printr-o protecție consolidată a frontierelor sale externe comune și o cooperare polițienească eficientă – mai prosperă prin eliminarea timpului pierdut la frontiere și prin facilitarea contactelor între oameni și afaceri – și mai atractivă prin extinderea semnificativă a celei mai mari zone comune din lume, fără controale la frontierele interne.
Aderarea va stimula călătoriile, comerțul și turismul și va consolida și mai mult piața internă. Cei care intră în țară nu vor mai avea nevoie de așteptare, nu vor mai pierde timp la frontieră și nu vor fi nici controlați, așadar timpul de trecere este minimalizat. Spațiul Schengen le oferă cetățenilor dreptul de a fi turiști până la trei luni într-un alt stat membru. Aderarea la Schengen va aduce României beneficii economice semnificative, în special prin creșterea volumului exporturilor și consolidarea competitivității exportatorilor. Bucureștiul estimase anterior că aderarea la Schengen ar putea duce la o creștere de 0,5% a PIB-ului țării.
Rute de transport deschise
Portul din Constanța este acum unul dintre cele mai aglomerate din Europa, oferind o rută alternativă către continent. Porturile și căile ferate de la Marea Neagră au devenit esențiale pentru fluxul de cereale, energie și alte bunuri esențiale către Europa, libera circulație a mărfurilor către și dinspre țara noastră este mai importantă ca niciodată. Eventuala aderare totală va deschide pe deplin și frontierele terestre comune UE.
Economisiri și Investiții
Se estimează că România a pierdut 10 miliarde de euro în fiecare an din cauza excluderii. Transportatorilor români timpul petrecut la punctele de trecere a frontierei le poate costa zilnic chiar o mie de euro pe camion. Bineînțeles cu aderarea totală, aceste costuri vor dispărea. Între timp, am semnat recent un acord energetic cu aliații noștri de la Marea Neagră, pentru a transporta energie în Europa prin România și am primit numeroase întreprinderi și investitori austrieci, care doresc să profite de forța noastră de muncă și de locația noastră ideală.
Trecut vs Viitor
Comisia a confirmat inițial că atât Bulgaria, cât și România erau pregătite să devină parte a spațiului Schengen, fără controale la frontierele interne, în 2011. De atunci, ele au continuat să demonstreze că îndeplinesc condițiile pentru a deveni membre Schengen. Acest lucru a fost reconfirmat de trei misiuni de informare la frontierele externe ale țărilor în 2022 și 2023. Comisia a lansat, de asemenea, proiecte-pilot cu România și Bulgaria în martie 2023 pentru a stimula gestionarea frontierelor externe, a consolida cooperarea cu țările vecine și a asigura proceduri rapide de azil și returnare.
Discuțiile următoare, privind o dată pentru o posibilă ridicare a controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne, vor continua în 2024 și se preconizează că o decizie a Consiliului în această privință va fi luată într-un timp scurt. Pentru a ajuta România în protejarea frontierelor externe ale Uniunii, UE va continua sprijinul financiar substanțial și asistența din partea Frontex.
Alăturați-vă acum de TIMOCOM Marketplace și extindeți-vă rețeaua!