02.08.2021

Barometrul de transport TIMOCOM: Ofertele de mărfuri pentru transportat din Europa depășesc cifrele anterioare răspândirii pandemiei

Nou record în trimestrul al doilea 2021

Oferte de mărfuri pentru transportat: Valori peste nivelul celor din anul precedent

Trimestrul al doilea al anului 2021 înregistrează o creștere susținută: Volumul mărfurilor pentru transport depășește din nou cifrele anului precedent crizei, 2019. Relaxarea restricțiilor și efectele de refacere influențează piața transporturilor din Europa.

În trimestrul al doilea 2021 continuă evoluția înregistrată în primul trimestru: Cu o nouă creștere a mărfurilor introduse cu 51 de procente față de primul trimestru din 2021, trimestrul al doilea a atins un nou record în Smart Logistics System de la TIMOCOM

Al doilea trimestru al anului 2021 confirmă tendința ascendentă din domeniul transporturilor rutiere de marfă. Barometrul de transport TIMOCOM indică în general o creștere susținută a mărfurilor pentru transportat introduse în Smart Logistics System. O privire asupra bilanțului pentru trimestrul al doilea 2021 indică: Mărfurile introduse s-au mai mult decât triplat în comparație cu trimestrul al doilea 2020 și depășesc chiar valorile din aceeași perioadă a anului 2019.

 

Creștere a mărfurilor introduse și în trimestrul al doilea

În trimestrul al doilea 2021 continuă evoluția înregistrată în primul trimestru: Anul a început bine deja din primul trimestru, cu o creștere a mărfurilor introduse de 58 de procente față de același trimestru al anului 2020. Cu o nouă creștere a mărfurilor introduse cu 51 de procente față de primul trimestru din 2021, trimestrul al doilea a atins un nou record în bursa de transporturi de la TIMOCOM. În comparație cu trimestrul al doilea, slab, al anului coronavirusului 2020, aceasta înseamnă o creștere de 251 de procente. În comparație cu 2019, anul anterior pandemiei, mărfurile introduse s-au chiar dublat.

 

După primul trimestru 2021, care s-a încheiat în martie cu un plus de cca. 6 mil. de mărfuri introduse mai mult decât în aceeași lună a anului 2020, trimestrul al doilea a adus din nou o creștere semnificativă: Din aprilie ofertele de mărfuri pentru transportat s-au mai mult decât triplat. Motivele sunt, printre altele, deschiderea comerțului cu amănuntul și evoluția economică generală din Europa după diminuarea ultimului val de corona. Industria producătoare este, în mare parte, din nou la capacitate maximă. Refacerea economică se face simțită și în deficitul de spații de depozitare la nivel european.

 

După un maxim absolut, o ușoară scădere a pieței europene pe timp de vară

Evoluția în cifre: În aprilie 2021, creșterea față luna martie, puternică, a fost de numai 2 procente. În mai ofertele de mărfuri pentru transportat introduse au crescut din nou cu 18 procente. „În acest caz, în afară de relaxarea restricțiilor ca urmare a coronavirusului, au jucat un rol și consecințele blocadei din Canalul Suez. O cantitate mare de mărfuri a trebuit transportată, în săptămânile care au urmat, din porturi spre interiorul țării”, explică Gunnar Gburek, Company Spokesman la TIMOCOM. „În plus, comerțul electronic înregistrează un boom în continuare. Tendința nu s-a modificat, în ciuda scăderii sezonale de 5 procente din luna iunie față de luna precedentă.”

Față de 2020, an marcat de restricțiile datorate coronavirusului, se înregistrează în lunile acestui trimestru noi valori maxime: în aprilie 334 de procente, mai 345 de procente și iunie 152 de procente.

 

Mai multe mărfuri, mai puține camioane

De remarcat este scăderea ofertelor de capacități de transport. Parțial se înregistrează față de anul precedent scăderi de până la -25 de procente. Această tendință negativă este o urmare a ofertelor ridicate de pe piața mărfurilor pentru transportat. Aici posibilitatea de a exploata la maximum capacitățile de transport disponibile este în continuare foarte mare. Odată cu aceasta dispare necesitatea de a oferi activ capacități de transport, datorită numărului mare de oferte de mărfuri. Această creștere enormă a ofertelor de mărfuri se reflectă și pe țări.

 

Nivelul anterior crizei a fost depășit pe numeroase piețe

În transporturile interne din Germania au fost înregistrate în trimestrul al doilea cu 69 de procente mai multe mărfuri decât în trimestrul precedent din 2021. Regresul ușor de 4 procente din primul trimestru din 2021 față de boom-ul de la finalul anului 2020 a fost ușor de compensat. Evoluția pe luni a transportului intern din al doilea trimestru al anului 2021 din Germania: în aprilie +2 procente, mai +17 procente și iunie -5 procente. Această evoluție a fost marcată, în afară de tendința economică generală și de surplusul de mărfuri cauzat de întârzierea navelor cu containere.

 

După un regres de 15 procente în 2020, piața olandeză a înregistrat o creștere medie 6 procente în primul trimestru din 2021. Pentru transportul de mărfuri se prevede ca în 2021 creșterea să fie de cca. 1,5 procente. În ceea ce privește necesarul de transporturi rutiere de marfă rata de creștere este optimistă și se așteaptă să depășească aceste estimări. Indicatori sunt, de exemplu, datele pentru următoarele relații pe țări: Numărul mărfurilor introduse cu încărcare în Olanda și descărcare în Germania a crescut față de 2020 cu 454 de procente în trimestrul al doilea.

 

Piața poloneză prezintă, de asemenea, o continuare a creșterii, chiar dacă refacerea după restricțiile corona este ceva mai lentă decât cea de pe piața europeană generală. Creșterea ofertelor de marfă din trimestrul al doilea 2021 a fost mai redusă decât cea din Germania. În total s-a înregistrat însă un plus de 183 procente comparativ cu același trimestru al anului precedent. După un prim trimestru 2021 deja puternic (+30 %), volumul mărfurilor introduse în Polonia a crescut în trimestrul al doilea cu 2021. Evoluția lunară în detaliu: Luna martie, puternică, se continuă în Polonia, chiar dacă în prima fază s-a înregistrat în aprilie un minus de 25 % față de luna precedentă. În mai și iunie au fost depășite din nou lunile precedente: plus nouă procente și plus 16 procente.

 

Franța se remarcă prin cea mai mare creștere a transporturilor de mărfuri interne

Mărfurile oferite pentru transportat cu încărcare și descărcare în Franța au prezentat în trimestrul al doilea din 2021, comparat cu anul precedent, o creștere semnificativă a transporturilor interne: o creștere de 492 de procente în aprilie, de 283 de procente în mai și de 93 de procente în iunie. În iunie și iulie piața a rămas la nivelul ridicat al trimestrului precedent. Impresionantă este și creșterea mărfurilor din Germania spre Franța față de anul 2020. Aici, oferta din prima lună este de peste zece ori mai mare: 1312 procente în aprilie, 731 procente în mai și 99 procente în iunie 2021.

 

 

 

Volumul mărfurilor din Spania peste nivelul anterior crizei 

Mărfurile oferite pentru transportat dinspre Spania spre restul Europei continuă să crească. Spre deosebire de aceasta, mărfurile din Europa spre Spania prezintă numai o creștere ușoară față de primul trimestru al anului 2021. În comparație cu perioada anterioară crizei se remarcă, în primul rând, luna mai 2021 printr-o creștere semnificativă, în primul rând la ofertele de mărfuri dinspre Spania spre Germania (+104 %) și spre Franța (+71 %) comparativ cu mai 2019. Numărul ofertelor de mărfuri pentru transportat din Germania spre Spania a crescut cel mai mult în mai 2021, cu 125 de procente față de 2019. Luna mai este o lună puternică în Spania datorită exportului de produse alimentare: În comparație cu 2019, volumul mărfurilor a crescut în total în mai 2021 cu 80 de procente. În trimestrul al doilea au scăzut și au fost volatile numai ofertele de mărfuri cu destinația România: aprilie -53 de procente, mai -12 procente și iunie +73 de procente.

 

 

Cu ajutorul barometrului de transport, firma FreightTech TIMOCOM analizează din 2009, pentru 46 de țări europene, evoluția ofertelor și a cererilor de transport din Bursa de transporturi integrată în sistemul Smart Logistics System. Cei peste 135 000 de utilizatori generează zilnic până la 800 000 de oferte internaționale de capacități de transport și mărfuri pentru transportat. Sistemul îi ajută pe cei peste 45 000 de clienți TIMOCOM să-și atingă obiectivele logistice în mod inteligent, sigur şi simplu.

 

Mai multe informații pot fi găsite la www.timocom.ro.

Descărcare comunicat de presă
sus pe pagină