18.03.2021

Bursa de transport pentru comerț & producție

Sunt rețelele de intermediere a transporturilor o bună investiție?

Sunt rețelele de intermediere a transporturilor o bună investiție?

Beneficiile Bursei de transport pentru firmele din comerț & industrie

Bursele de transport—denumite și burse ale capacităților de transport—sunt piețe virtuale pe care se întâlnesc cererile și ofertele de capacități de transport. Beneficiile participării la o rețea a unei burse de transport pot fi evidente pentru unii, iar pentru alții pot fi încă neclare. Există mai multe motive pentru care utilizarea unei rețele a unei burse de transport poate fi benefică pentru firma dumneavoastră.

Sunt rețelele de intermediere a transporturilor o bună investiție?

Ce este o platformă de bursă de transport?

O bursă de transport este o platformă online care conectează două tipuri de firme: cele care dețin bunuri care trebuie transportate și cele care dețin capacitățile de transport necesare pentru a transporta aceste bunuri. O bursă de transport nu este similară în totalitate cu un serviciu de rezervare a capacităților de transport, deoarece bunurile schimbate diferă: într-un caz este oferită marfă, iar în celălalt capacități de transport.

O platformă a unei burse de transport este un serviciu sau o platformă a unei rețele care interconectează cererile cu soluțiile de transport: case de expediții, transportatori și orice alte tipuri de servicii de transport. Cu alte cuvinte, permite firmelor din comerț și industrie  să-și publice mărfurile care trebuie transportate, facilitând găsirea lor de către transportatori.

Este convenabilă bursa de transport?

Conceptul de bursă de transport electronică a apărut pentru prima dată în Franța în 1985—adică înainte de internet—datorită sistemului Minitel, care este considerat a fi „strămoșul” platformelor burselor de transport online. De atunci serviciul a evoluat, devenind un serviciu online complet.

Bursa servește ca intermediar între firmele de producție și transportatori și/sau case de expediții, prin aceasta compensând pentru orice capacități de transport care au fost supra- sau subrezervate. Deseori bursele de transport pot fi utilizate și pentru a atribui comenzi (în special pe termen scurt), deoarece rețeaua bursei de transport oferă o gamă largă de contacte în domeniul industrial. Funcția de tracking online a bursei de transport face posibilă verificarea locației mărfii, cu poziția exactă și în timp real, pe parcursul întregului transport.

Unele firme ezită încă să adopte în totalitate platforma unei burse de transport și de aceea poate fi util să evidențiem un alt avantaj al acestor tehnologii: securitatea semnificativ îmbunătățită a informațiilor. De fapt, pentru a participa la o bursă de transport este deseori necesară trecerea mai multor filtre de securitate, ceea ce face ca platformele cum este cea oferită de TIMOCOM să fie foarte sigure și de încredere.

Cum funcționează bursa de transport?

Bursele de transport se ocupă în principal cu managementul optim al capacităților de transport pentru un buget dat. Website-urile burselor de transport asociază cererile de servicii de transport cu firmele de transport pe baza dimensiunilor mărfii și a locațiilor de încărcare/descărcare. La încărcarea mărfii pe un vehicul care a fost deja planificat să se deplaseze pe ruta dorită, bursa de transport utilizează în mod eficient toate resursele disponibile. Deoarece un astfel de serviciu asigură prețuri scăzute ale serviciilor de transport, reprezintă soluția de transport cea mai convenabilă pentru firmele din comerț și industrie.

Modul de funcționare este simplu: transportatorul cu capacitatea de transport liberă aflat în cursa programată este pus în legătură cu o firmă de comerț sau producție care dorește să livreze marfa pe aceeași rută. Prin intermediul serviciului online oferit de bursa de transport, cei doi vor conveni asupra prețului, a termenelor și locațiilor de încărcare și descărcare. Datorită alocării optime a capacității de transport și unei piețe de transport extrem de transparentă, platformele burselor de transport duc deseori la costuri mai scăzute.

Când este utilă utilizarea unei burse de transport?

Platforma unei burse de transport poate fi utilă în multe situații. Mai jos sunt numai câteva exemple:

  • Producția a durat mai mult decât s-a prevăzut și aranjamentele anterioare cu transportatorii nu mai sunt valabile. Prin apelarea la o bursă de transport este posibilă găsirea unui alt transportator în numai câteva minute.
  • Orice evenimente neprevăzute de pe traseu pot produce întârzieri pentru un transportator: probleme cu vehiculul, probleme la încărcare, persoană a firmei de transport care nu se prezintă la serviciu din motive de boală. Aceste situații pot duce la pierderi de timp și resurse. Cu toate acestea, în cadrul unei burse de transport poate exista deja un alt transportator programat să parcurgă aceeași rută.
  • La înființarea unei firme noi, găsirea datelor de contact ale transportatorilor și/sau ale caselor de expediții poate fi dificilă. O bursă de transport oferă suficient de multe date de contact ale transportatorilor, pe baza unei experiențe îndelungate pe piață.
  • Globalizarea producției merge în paralel cu globalizarea comerțului: una nu poate funcționa fără cealaltă. Însă dificultățile comerțului internațional împiedică deseori extinderea firmelor din comerț și industrie în afara granițelor. O bună rețea a unei burse de transport cuprinde soluții comerciale internaționale viabile.

Ce tip de bursă de transport este cel mai bun?

Să presupunem că firmele din comerț și industrie intenționează să utilizeze burse de transport. În acest caz, poate fi important să analizeze toate tipurile de platforme de transport disponibile, pentru a lua decizia cea mai bună, conform cerințelor de logistică specifice. Însă nu vă îngrijorați—TIMOCOM a efectuat aceste analize pentru dumneavoastră. Există mai multe tipuri de burse de transport: private, publice și (aparent) gratuite. Cu toate acestea, există o singură soluție care pare a fi potrivită în toate aceste situații.

Deoarece obiectivul oricărei firme de comerț sau industrie este de a face ca transporturile să fie mai rapide, mai eficiente și cât mai sigure posibile, nu este de mirare că soluția cea mai convenabilă și cea mai apreciată: o  platformă pe bază de abonament.

Bursa de transport pe bază de abonament 

Sistemele online oferă de regulă o soluție pe bază de abonament, care permite profesioniștilor și firmelor din comerț și industrie să se aboneze la o platformă. Toate părțile plătesc o taxă regulată pentru a participa la platformă, care le va pune la dispoziție informații regulate despre ofertele de capacități de transport și mărfuri pentru transportat. Aceste platforme oferă (pentru o taxă redusă) și posibilitatea de a promova anumite soluții de transport specifice și/sau de a beneficia de servicii de consultanță experte.

Deoarece fiecare platformă este diferită, beneficiile fiecăreia trebuie analizate cu atenție. TIMOCOM furnizează zilnic până la 750 000 de oferte internaționale pentru firmele de producție și comerț.

Beneficiile bursei de transport pentru firmele de producție și comerț

Pe scurt, beneficiile burselor de transport sunt ușor de constatat, în special pentru firmele de producție și comerț:

Găsirea unui job în livrări

Bursele de transport oferă zilnic accesul la un mare număr de joburi în domeniul livrărilor, care altfel ar presupune ani de activitate. În funcție de platformă, există și o mai mare diversitate de mărfuri dintre care se poate alege (încărcături parțiale, încărcături complete, coletărie sau grupaje), pentru a fi oferite cele mai bune oportunități.

Urmărire în timp real a mărfii

Orice platformă de transport trebuie să ofere un sistem de urmărire eficient, astfel încât firmele de producție și comerț să-și poată localiza și urmări marfa pe traseu. Acest lucru este valabil și pentru o bursă de transport. TIMOCOM colaborează pentru platforma sa cu un furnizor independent de servicii de urmărire și pot fi afișați numeroși alți furnizori de servicii telematice. Membrii bursei de transport pot urmări vehiculele în timp real.

Optimizarea gestionării timpului

Un management eficient al timpului stă la baza oricărei afaceri de succes. Firmele care utilizează platforma bursei de transport economisesc convorbiri telefonice interminabile pentru a afla cine are capacitățile de transport necesare. Mai mult decât atât, trebuie avut în vedere și timpul pierdut cu negocierile și cercetarea prețurilor de pe piață. Oportunitatea de a accesa numeroase tipuri de încărcături într-o locație și în timp real economisește ore în fiecare zi.

Relații de afaceri de durată

Așa cum am menționat deja, platforma unei burse de transport oferă imediat o varietate de contacte din domeniu, care altfel ar dura ani de zile pentru a fi acumulate, lucru extrem de important pentru o firmă nouă, sau pentru profesioniștii specializați care doresc să activeze într-o nișă de piață. Posibilitatea de a contacta și colabora cu actori-cheie dintr-un domeniu este un prim pas spre clădirea unor relații de afaceri de durată. De aceea, luând în considerare costurile scăzute legate de participarea într-o rețea a unei burse de transport, chiar dacă prețurile transporturilor diferă de la un serviciu la altul aportul financiar al diverselor oportunități de creștere a afacerii depășește cu mult costurile.

Ce se va întâmpla în viitor?

Bursele de transport au reușit să schimbe transporturile europene în numai câțiva ani, însă aceste schimbări vor rămâne. Pentru mii de firme din comerț și industrie bursele de transport au devenit mijlocul principal prin care caută transportatori și gestionează comenzile de transport. Modelul lor de afaceri a trebuit să evolueze în unul integrat prin internet, însă popularitatea burselor de transport continuă să crească. Cauza principală este accesul pe care bursele de transport îl oferă la mii de clienți din întreaga Europă.

Viitorul acestor smart logistics systems, precum și al burselor de transport din acestea, pare a fi asigurat, în special odată cui creșterea masivă a comerțului electronic, atât pe plan național, cât și internațional. Datorită globalizării comerțului și utilizării internetului, există soluții de transport mai multe și mai variate decât oricând. În particular pentru firmele de comerț, comenzile internaționale aduc profituri mai mari decât cele de pe plan național. Însă elemente cum sunt limbile străine, legislația diferită din țările părților contractante și/sau chiar numai dificultatea de a găsi clienți și comenzi internaționale reprezintă obstacole semnificative în calea creșterii acestor afaceri internaționale.

Rețelele burselor de transport fac ca toate aceste dificultăți să dispară:

  • Acestea oferă numeroase comenzi noi în fiecare zi.
  • Comunicarea prin platformă este sigură și transparentă.
  • Toate detaliile legate de rute, termene și locații sunt preorganizate.

Există dezavantaje pentru viitor?

Popularitatea crescândă a burselor de transport va duce cel mai probabil și la creșterea concurenței. Cu toate acestea, chiar și luând în considerare creșterea concurenței nu poate fi negat faptul că bursele de transport vor avea un impact pozitiv asupra sectoarelor comercial și industrial. În ceea ce privește optimizarea costurilor, securitatea și facilitarea clădirii unor relații noi de afaceri, beneficiile sunt evidente.

Descărcare comunicat de presă
sus pe pagină