29.04.2024

Barometrul de transport TIMOCOM: Prețul transporturilor va scădea din nou în următoarele săptămâni, după ce a crescut înainte de Paște

Cererea de transport a rămas ridicată în primul trimestru al anului 2024. TIMOCOM Marketplace a oferit de peste două ori mai multe oferte decât în același trimestru al anului trecut.

barometru de transport ro

Contrar atmosferei negative de la începutul anului, în primul trimestru piața transporturilor a avut o evoluție foarte bună. În termeni absoluți, numărul transporturilor a fost semnificativ mai mare decât în trimestrul precedent (+30%) și aproape a atins nivelul din 2022. În întreaga Europă, pe TIMOCOM Marketplace au fost postate de peste două ori mai multe oferte de transport decât în primul trimestru al anului 2023 (+106 %). Numărul de oferte și prețurile au crescut semnificativ față de anul precedent, în special înainte de Paște. 

Contrar atmosferei negative de la începutul anului, în primul trimestru piața transporturilor a avut o evoluție foarte bună. În termeni absoluți, numărul transporturilor a fost semnificativ mai mare decât în trimestrul precedent (+30%) și aproape a atins nivelul din 2022.. În întreaga Europă, pe TIMOCOM Marketplace au fost postate de peste două ori mai multe oferte de transport decât în primul trimestru al anului 2023 (+106 %). Numărul de oferte și prețurile au crescut semnificativ față de anul precedent, în special înainte de Paște. 

Cererea de capacități de transport a rămas foarte ridicată chiar și în februarie, care de obicei este o lună slabă. Prăbușirea bruscă a pieței transporturilor, preconizată de mulți, nu s-a întâmplat. Pe de o parte, acest lucru se datorează faptului că numărul de vehicule disponibile a scăzut, deoarece mulți transportatori și-au închis o parte din capacitățile lor sau nu le-au mai crescut. De exemplu, în primul trimestru al anului 2024 au fost disponibile cu 28% mai puține camioane pe TIMOCOM Marketplace comparativ cu primul trimestru al anului 2023. În al doilea rând, criza economică nu a fost atât de semnificativă pe cât se temea la începutul anului. Comparativ cu trimestrul precedent, care a inclus activitatea tradițional puternică de Crăciun, s-a înregistrat o creștere de 30% a numărului de oferte de transport înainte de Paște. 

„Tendința pozitivă a schimburilor de mărfuri în Europa se reflectă în cifrele privind transporturile de mărfuri și va continua în timpul verii”, spune Gunnar Gburek, Head of Business Affairs de la TIMOCOM.

Prețurile de transport au crescut înainte de Paște

În medie, tarifele de transport în Europa au fost cu 6,2% mai mari decât în același trimestru al anului trecut. „Având în vedere creșterea taxelor de drum, a costurilor cu personalul și a costurilor energiei, aceasta este o creștere moderată”, spune Gunnar Gburek, Head of Business Affairs la TIMOCOM. Creșterea tarifelor de transport, datorată cererii crescute în săptămânile dinaintea Paștelui, poate fi considerat sezonieră, în special deoarece comercianții cu amănuntul se așteaptă la transporturi suplimentare în aceste zile. În unele cazuri, prețurile oferite au fost cu până la 16% mai mari decât în anul precedent. "Se așteaptă ca majorarea de preț din martie să scadă în al doilea trimestru din 2024, printre altele, din cauza negocierilor dure de preț din piața spot, iar prețurile de transport vor scădea din nou în consecință. Cu toate acestea, se poate presupune că prețul mediu pe kilometru va fi mai mare decât prețurile de ofertă din 2023“, spune Gburek. 

Starea de spirit în rândul companiilor s-a îmbunătățit

Ofertele de transport au crescut semnificativ în primul trimestru al anului 2024 din Germania. O creștere de 102% comparativ cu același trimestru al anului precedent este o creștere remarcabilă, în ciuda previziunilor economice pesimiste, deși trimestrul comparativ din 2023 a fost unul extrem de slab. Starea de spirit în rândul companiilor din Germania s-a îmbunătățit semnificativ. Cifrele publicate de Institutul ifo la sfârșitul lunii martie pot fi interpretate ca o inversare a tendinței. Indicele ifo privind climatul de afaceri a crescut de la 85,7 puncte în februarie la 87,8 puncte în martie. De asemenea, așteptările companiilor sunt mai puțin pesimiste decât înainte. În special, participanții la sondaj din sectorul transporturilor, logisticii și din sectorul ospitalității sunt acum mai încrezători. 

Redresare economică și cerere ridicată până în iunie

Comerțul exterior al Germaniei a avut o creștere surprinzător de puternică în primul trimestru al acestui an. Exporturile au crescut în cel mai rapid ritm din ultimii trei ani și jumătate. Acest lucru înseamnă că se așteaptă ca cererea de transport să rămână ridicată până în luna iunie inclusiv. „Industria transporturilor depinde de evoluțiile economice“, spune Gunnar Gburek, Head of Business Affairs de la TIMOCOM. „Tendința pozitivă a schimbărilor din comerțul european se reflectă în numărul ofertelor de transport și va continua în timpul verii.” Conform previziunilor, rata ofertelor de transport în barometrul de transport TIMOCOM va avea o medie lunară de aproximativ 75%, cu fluctuații minore. Redresarea economică din multe țări europene are o influență mai mare asupra acestui aspect, decât cu închiderea și lipsa capacităților de transport. Scăderea inflației și scăderea prețurilor energiei sunt premise bune pentru o dezvoltare pozitivă continuă pe toate planurile. 

Mai multe informații despre situația actuală din piața transporturilor și despre barometrul de transport pot fi găsite aici

 

Descărcare comunicat de presă
sus pe pagină